Halve dosis Imitrex

Waarom en hoe zich een halve dosis Imitrex SC ® opspuiten?

Verwittiging: Dit werkt schitterend, maar dient uitgeprobeerd te worden voor u persoonlijk. Wij kunnen geen garantie geven dat een halve dosis voor elke patiënt even doeltreffend zal zijn. Hoewel er professoren studies neergepend hebben dat het in de meeste gevallen even doeltreffen blijkt te werken.

De problemen van Imitrex SC ®:

 • Imitrex ®: Op cardiovasculair vlak is dit niet echt aan te raden voor de gezondheid. Dit product veroorzaakt een vaatvernauwing, het is te zeggen een vernauwing van de diameter van de slagaders, met als gevolg een vermindering van het debiet van het bloed. Voorzichtigheid is aangeboden voor personen met verhoogde bloeddruk, of personen die te veel cholesterol hebben. (raadpleeg uw arts of neuroloog)
 • Ons “geliefkoosd vergif” is slechts veroorloofd à rato van maximum 1ml (12mg) per 24 uur, hetzij 2 injecties van 0.5 ml (mg) per dag. Hoewel de prijs een beetje gedaald is, kan het prijkaartje toch wel oplopen tot meerdere honderd euro’s per maand!
 • De prijs !

De oplossing: overschakelen tot een halve dosis (0,25 ml):

 • Dit laat u toe 4 aanvallen te behandelen per 24 uur in de plaats van 2.
 • Of de dagelijkse hoeveelheid Imitrex SC ®: te verminderen, en bijgevolg ook de kostprijs !

Moeilijkheden:

 • Het precies afmeten van 0.25 ml vertrekkende van een spuitje van 0.5 ml dat niet in graden verdeeld is.
 • Met de ene hand het spuitje zetten (met de andere hand wordt een beetje vel opgehoffen om een onderhuidse injectie te zetten) met een spuit die hiervoor niet voorzien is.
 • Manueel durven prikken. Psychologisch is dit niet evident de eerste maal, op zich is het gemakkelijk en pijnloos ( ja hoor dat beloven we jullie, echt waar!)

Gebruiksaanwijzing met afbeelding

Een stootstuk maken:

Een Imitrex SC ® spuit bestaat uit een naald (wie had dat gedacht!) , een glasbuis die het product bevat (sumatriptan en eenvloeibare oplossing) en een zwarte rubberen stop, onzichtbaar door de etiquette die de spuit omhult.
Ik heb dus deze etiquette weggekrabd om de halve lengte te kunnen meten van de inhoud van de vloeistof die zich in de injectiespuit bevond (hoeveelheid die in te spuiten is), alsook de afstand die de achterkant van de stop scheidt met het einde van de spuit.

Het volstaat dan op te tellen:

 • Halve-dosis ingenomen door de vloeistof,
 • Vrije lengte aan de achterkant van de stop

... voor de lengte van het stootstuk vóór het inpakt: ≈ 2,1 cm.

De diameter van het stootstuk moet aangepast zijn aan de binnenste diameter van de injectiespuit, hetzij 6 mm, en het stootstuk mag niet te hard zijn, om te vermijden de glasbuis van de spuit te breken. Ik koos dus voor een stuk hout (diameter 4mm) omhult met een soepel plastieken buisje (recuperatie van een kinderspeelgoed).
De totale lengte ≈ 7cm, is aangepast aan de grootte van de hand, zodat men gemakkelijk het stootstuk dat klaarstaat, kan induwen met de handpalm. De blokkage bestaat simpelweg uit een gevezen moer op een staafje die geblokkeerd is tussen twee plastieken rubbertjes

Het stootstuk (op aanvraag kan dat voor u gemaakt worden):

Gebruiksaanwijzing stootstuk:

 1. Indien de pijn en de plaats u de tijd en de mogelijkheid bieden: was zorgvuldig de handen en ontsmet met alcohol of isobétadine de plaats waar u de injectie zal zetten.
 2. Neem de spuit uit de injectiespuit, vervolgens schroef deze laatste los om de spuit vrij te maken.


   
 3. Breng het stootstuk voorzichtig in tot dat u de stop raakt:
 4. De injectie zetten: (Bij gebrek aan handen heb ik hier geen foto van)
  • In de rechter hand (voor de rechtshandigen) neem je de spuit en het stootstuk tussen de duim ,wijsvinger, en middelvinger, waarbij het uiteinde van het stootstuk zich in het midden van de handpalm bevind.
  • Met de ander hand trek je op het vel (bovenaan de dij of aan de zijkant buik, daar waar het vel niet al te dik is) en prik zachtjes met de andere hand.
  • Het inspuiten gebeurt door naderbij te komen met de handpalm naar de vingers toe, (niet het omgekeerde, je zou de naald uit het vel halen).

  Positie van het stootstuk na de injectie:

 5. De half gebruikte injectiespuit opnieuw opbergen in de houder maar eerst moet je de naald ontsmet hebben.
 6. Netjes aanduiden met potlood welke van beide spuitjes al voor de helft gebruikt werden.

Injectie van de tweede helft

Die is heel eenvoudig : daar gebruikt u de injector zoals gewoonlijk die slechts de helft van het product bevat.

U zult gemerkt hebben dat op de foto's de ene zijde van de drukknop is voorzien voor een halve dosis, de andere voor 1/3 en 2/3 (voor de tweede 1/3).
Hier zijn de afmetingen voor de fabricatie, met een schroefdraadstang met een diameter van 3 mm die  op een lengte van 7 cm wordt gesneden en de kunststof buis met een diameter van 4 mm:

Nederlands